Over erwten, tuinbonen en een nieuwe bleekpot

erwten in de moestuin

Wat gaat de tijd snel. Maart is begonnen en de eerste groenten groeien alweer in de moestuin. In de kas heb ik reeds erwten en tuinbonen voorgezaaid en staan de eerste Lathyrus zaailingen te popelen om binnen een tweetal weken buiten geplant te worden. En ik zou bijna de nieuwe bleekpotten vergeten die ik een tijdje geleden kocht. Wat een boeiende dingen zijn het toch. Tijd voor een rondje in de moestuin, begin maart.

Oesterkruid of oesterblad
Elk jaar heb ik een overvloed aan oesterblad. Ik teel het kruid meestal in potten en probeer de moederplanten te overwinteren in de kas. Ook dit jaar ben ik erin geslaagd om ze opnieuw te laten uitlopen. Want ze gaan hard. In de kas is het natuurlijk een paar graden warmer dan buiten, wat in dit geval duidelijk een groot verschil maakt. Binnenkort begin ik met plukken, je eet oesterblad namelijk rauw in salades.

oesterblad in de moestuin
Oesterblad heeft zijn naam niet gestolen. Het smaakt naar, jawel hoor, oesters.

Bleekpot of bleekklok
Toen ik ongeveer 10 jaar geleden op schoolreis ging naar enkele van de meest bekende tuinen in Engeland kon ik mijn ogen niet afhouden van de terracotta bleekpotten die ze daar gebruikten. Ze zijn zo ontzettend mooi en meestal handgemaakt, geen enkel exemplaar ziet er hetzelfde uit. In Engeland bleken ze er rabarber of zeekool mee. Het resultaat is heerlijk. Terug thuis had ik de grootste moeite om ze te vinden, tot ik een paar jaar geleden een verzameling tegenkwam in Nederland. Na een paar jaar in de tuin te hebben gestaan is de pot helaas gesneuveld en was ik genoodzaakt terug op zoek te gaan. En ja hoor, ik heb ze opnieuw gevonden. 2 exemplaren heb ik mezelf cadeau gedaan. Want zo af en toe moet dat kunnen, toch? 🙂

bleekklok in de moestuin
Bleekpotten zijn stuk voor stuk mooie blikvangers voor je moestuin. Ook al gebruik je ze niet om te bleken, zijn ze ook decoratief.

Tuinbonen bij de vleet
Ik zie het leven groots, dat blijkt weer maar eens aan de hoeveelheid tuinbonen die ik heb gezaaid. Je kunt er leger uitgehongerde monden mee voederen, neem dat maar van mij aan. Er zou maar eens één niet kiemen. Een deel is reeds goed aan het groeien, een ander deel heb ik later gezaaid en komen nu pas tevoorschijn. Afwisseling in de moestuin is altijd een goede zaak, zeker als je niet twee weken na elkaar elke dag bonen wilt eten.

tuinbonen zaaien
De tweede zaaironde: want 1 is niet genoeg…

Bloembollenlasagne
Afgelopen herfst liet ik je zien hoe je makkelijk zelf een bloembollenlasagne kunt maken. Je stopt dan een 3 tot 4-tal bloembolvariëteiten in een pot. Elke bloembol heeft vervolgens een ander bloeimoment waardoor je van februari tot april bloemen ziet verschijnen. In mijn tuin is deel 1 zich aan het ontwikkelen. De allereerste krokussen bloeien en straks gaan ook de narcissen het beste van zichzelf geven. Een aanrader om zelf eens te proberen. Al moet je dan wel weer wachten tot september, wanneer de voorjaarsbloeiende bollen weer de grond in kunnen.

bloembollenlasagne
Bloembollenlasagne, deel 1: de krokussen beginnen te bloeien. Niet veel later volgen de narcissen en de tulpen.

Lathyrus of reukerwt
Precies anderhalve week geleden zaaide ik de laatste Lathyrus voor in potjes. Binnenshuis, want reukerwten hebben het graag warm wanneer ze moeten kiemen. Zodra ze allemaal tevoorschijn kwamen heb ik ze richting kas verplaatst, waar ze nu nog een tweetal zullen afharden tot ze geplant kunnen worden in de moestuin.

lathyrus zaaien
Het blijft een bijzondere bloem, die Lathyrus. Graag warm tijdens het zaaien, daarna echte ijsberen.

Meer weten over de moestuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *