De populariteit van de pannenkoekenplant is niet te overzien. Iedereen heeft er tegenwoordig een, en als je Pinterest mag geloven, dan ziet het er niet naar uit dat hij snel naar de achtergrond zal worden geschoven. Dat lijkt mij overigens helemaal terecht want hij is ook erg lief en leuk. Bijna delicaat, als je de ronde vlezige blaadjes van dichtbij gaat bekijken. Een mens zou er bijna lyrisch van worden, niet waar? Hoe dan ook, Pilea is hot en met wat raadzame tips schittert hij binnenkort ook in jouw woonkamer.
Moeilijk te vinden?
Een jaar geleden was er een heuse Pilea-schaarste. I kid you not. Iedereen, echt iedereen, was ernaar op zoek. Zowat alle bloemenwinkels en tuincentra moesten zelfs noodgedwongen op zoek naar nieuwe kwekers omdat ze de vraag niet konden bijhouden. Nu, iets meer dan een jaar verder, is de kamerplant gelukkig wel weer makkelijk te vinden. De gekte is min of meer voorbij, al valt het op dat ze nog steeds erg gegeerd zijn bij menig groene vingers.
Grondsamenstelling
Eerst en vooral; het pannenkoekenplantje – zo wordt Pilea bij ons genoemd – is een kamerplant. Hij kent zijn oorsprong in China, waar de plant langs befaamde bergflanken groeit. Je begrijpt dat hij het in onze gebieden dus graag warm heeft en alleen – voornamelijk tijdens de wintermaanden – in de woonkamer kan overleven. Pilea plant je in een luchtige potgrond. Traditionele potgrond is prima, maar kies dan voor de beste kwaliteit. Er wordt wel eens aangeraden om bijzondere grondsamenstellingen aan te schaffen, maar de ervaring leert dat doodgewone potgrond minstens even goed is. Luchtig moet de grond wel zijn, want Pilea heeft een broos wortelgestel. Hoe luchtiger de grond, hoe beter de plant zal groeien.

Water geven en bemesten
Pilea heeft een hekel aan te veel water. Stilstaand water zorgt namelijk voor wortelrot en dan kun je het wel vergeten. 1 keer per week water geven is prima, maar houd vooral rekening met de groeiomgeving. Op een warme plek en bij een lage luchtvochtigheid zul je wellicht extra moeten gieten. Luister naar de plant (vergeling kan erop wijzen dat je te veel water geeft) en zoals altijd; doseer. Alles waar een te voor staat is nooit goed, leerde opa mij ooit. Bemesten doe ik 1 keer om de 2 maanden met vloeibare voeding voor kamerplanten, zo blijven de blaadjes mooi groen. Vloeibare meststof is trouwens het makkelijkst toe te dienen. Je mengt het onder het gietwater en klaar. Het moet niet altijd ingewikkeld zijn, toch?
Zonlicht of schaduw?
Alle planten hebben zonlicht nodig om te overleven, al heeft de ene daar meer behoefte aan dan de andere. Pilea groeit het liefst op een plek met indirect licht. Achter een gordijn of ergens op de kast is perfect. Direct zonlicht zal vroeg of laat voor bladverbranding zorgen, beter voorkomen dus.
Zelf stekken nemen
Het voordeel van Pilea is dat je de plant wellicht maar 1 keer hoeft aan te kopen. Al snel produceert de plant zijscheuten die makkelijk wortels vormen en in een eigen potje geplant kunnen worden. De scheuten, die onderaan verschijnen, scheur je voorzichtig los en plant je meteen in een nieuw potje met potgrond. Een aantal exemplaren bezitten zelf al kleine wortels waardoor ze snel aan het groeien gaan. Flink wat water geven en geduldig wachten. Scheuten die echter nog geen wortels hebben gevormd zet je gedurende 2 weken op water. Zodra de stekken duidelijk wortels hebben gevormd kun je ze oppotten en als solitaire plant behandelen.
Beste, ik bezit reeds een 3 tal jaar zo een Pilea plantje, gekregen van mijn buur. Dit staat in de verranda, dus in de winter een
beetje (te) koud. In het voorjaar, voor de groei er in komt krijgt het een pluimige bloei met minieme kleine witte bloempjes.
Na een viertal weken vallen alle bloempjes (een honderdtal) eraf, wat wel wat opkuiswerk vraagt.
Het eigenaardige is dat alle nieuwe plantjes die ik heb doorgegeven aan vrienden deze nog nooit deze in bloei zagen komen.
Nergens bij de vermelding van dit bloempje wordt er niet over de bloei ervan gesproken.
Dit is zeker normaal, leuk zelfs, ik ken niet veel mensen die bloemetjes krijgen, maar ik weet wel hoe ze er uit zien, er is zeker geen probleem met je plantje
Ik heb deze plant nu 2 jaar en jawel hoor verleden week tot mijn verbazing zag ik die minuscule knopjes verschijnen.. hoe lief is dat … en het gaat steeds verder!
Ik kreeg van mijn dochter een mini plantje dat ondertussen uitgroeide tot een prachtige plant. De moederplant heeft de laatste tijd echter last van ‘misvormde, gekrulde’ bladeren. Enig idee wat de oorzaak daarvan kan zijn?
gekruld, dit betekend dat de plant in te fel/hard of te veel licht staat, de bladeren gaan proberen om minder licht op te vangen.
Pas een pannekoekenplantje gekregen , met zo een 20-tal blaadjes , maar er groeit al een scheutje ook .
Bedankt voor de leuke video , ik ga ook proberen de plant te vermeerderen .
Mijn pannenkoek plantje vormt een stam, hoe komt dat. Precies een boompje