Plannen maken voor een nieuwe tuin

De verbouwingen aan ons nieuwe huis zijn pas afgerond en ik voel alweer de hete adem van de lente in mijn nek. Niet dat het op dagen als vandaag extra hard gaat kriebelen, maar ik wil Moeder Natuur een beetje voor zijn. Donkere en regenachtige dagen zijn ideale momenten om plannen te maken, weg te dromen en even niet aan de dagelijkse drukte te moeten denken. Thank God dat er zoiets bestaat als Pinterest. Het is een werkelijk onuitputtelijke bron van inspiratie en fantasie en je vergeet zelfs heel even (maar echt heel even) dat er een budget en een lief met administratieve skills boven je hoofd hangt. Hoe dan ook; plannen maken is wegdromen, niet aan geld moeten denken en uiteindelijk compromissen sluiten. Met jezelf en met het lief.

Het terras
Het nadeel van instant liefde voor een huis is dat je blind bent voor blunders of tekortkomingen. Niet dat er veel lijken uit de kast zijn gevallen, maar het terras in de tuin is er toch een van. Een mooie blauwe hardsteen, daar niet van, maar wel compleet fout gelegd. In plaats van af te hellen naar de daarvoor bestemde afvoer (zoals dat overigens hoort), blijft het water in het midden staan en komt er zelfs bij hevige regen water de andere richting uit: jawel, richting de uitbouw. Een probleem dus, want we willen geen natte voeten in het voorjaar. Het terras moet er dus uit en helemaal vervangen worden. Spijtig van de extra kost, maar niets aan te doen. Ik ben al zo ver dat ik het van de positieve kant bekijk: we kunnen het nu écht eigen maken.

De vijver
In de bestaande tuin zit een vijver (enfin, een vijver is veel gezegd, er zit water in). En hoewel ik vijvers leuk vind zie ik ze toch het liefst op een ander. Ik was er al niet voor te vinden en met wat er onlangs is gebeurd ben ik er helemaal zeker van: hij gaat eruit. Het is oudejaarsavond, exact 2 weken geleden. We hadden net onze intrek genomen in onze nieuwe stek. Na 9 weken intensief renoveren konden we eindelijk ontspannen. We hadden Marieke, onze hond, net opgepikt bij mijn ouders (waar ze gedurende de renovatie kon logeren). Ik dacht, ik laat ze meteen eens in de tuin want het zou niet de eerste keer zijn dat ze van contentement in huis doet. Ik zet de achterdeur open, ze rent naar buiten (‘t was precies dringend) en ik heb mijn handen vol met spullen, dus besluit om dat eerst even weg te zetten. Ik fluit, ik roep en ik zoek, maar geen reactie. Je moet weten dat Marieke aanhankelijker is dan een kind met verlatingsangst, dus ik begon me zorgen te maken. Ik ga terug richting het terras en zie haar lichaampje drijven in de vijver. Zonder na te denken heb ik haar uit de vijver gehaald en ben ik haar beginnen reanimeren. Vraag me niet hoe ik het heb gedaan, maar na een paar minuten bewoog ze opnieuw en braakte ze water. Ze heeft er gelukkig niets aan overgehouden, maar ik ben ontzettend hard geschrokken. Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn moest ik haar 2 minuten later hebben gevonden. Moraal van het verhaal; Marieke kan niet zwemmen en ik laat haar niet meer alleen in de tuin zolang de vijver er is.

Olympisch goud estafette zwemmen zal ze nooit halen, ons Marieke.

Een Engelse stadstuin
Onze tuin is smal, dat heb je met huizen in de stad. Maar dat vind ik prima. Ik heb altijd zoiets gewild omdat het een soort van gezelligheid creëert als je het goed aanpakt. Omdat de tuin smal en lang is kun je met verschillende lagen werken, alsof er maar geen einde aan lijkt te komen. En net dat vind ik zo leuk, dat je niet in 1 oogopslag het einde van de tuin ziet. Dat maakt hem trouwens optisch groter. Ik wil Engelse invloeden, met dichtbegroeide borders en veel groene hagen en struiken, alsof je ingesloten wordt – zonder dat het verstikkend is natuurlijk. Ik denk dat dat overigens heel goed past bij de uitbouw van het huis. Veel vaste planten, heesters en bloemen en het liefst zonder gras. Ik heb niets tegen een goed onderhouden gazon, maar in onze kleine tuin zou het gewoon erg arbeidsintensief zijn. Ik wil wel graag een mooie, natuurlijke ondergrond. Een mooi pad, of leuke stapstenen, ik ben er nog niet helemaal uit. De bolcatalpa’s blijven voorlopig staan, want ik vind het wel aangenaam om volwassen bomen in de tuin te behouden. Ze zorgen ervoor dat je tuin er de eerste jaren niet kaal uitziet. Ik wil ook knusse hoekjes creëren om te relaxen. Rustgevend denk ik dan, tussen al dat groen.

De moestuin
Anders dan de vorige tuin heb ik ervoor gekozen om niet alles moestuin te maken. Ik wil zeker overlappende combinaties maken in de borders, maar de moestuin is voorbehouden voor een andere plek. Niet dat ik een grote moestuin zal kunnen aanleggen, maar met verhoogde bakken wordt het vast een zeer mooi plekje. Zo vloeit de siertuin mooi over in het eetbare gedeelte, ook al wordt het niet echt hokjes denken. De grootste uitdaging wordt het downsizen, denk ik. Ik werd in ons vorige huis namelijk verwend met een grote moestuin en het ziet ernaar uit dat dat hier toch wat anders wordt. Maar dat is geen punt, in tegendeel. Hij wordt net groot genoeg om 2 monden van eten te voorzien.

De kas
Voor heel wat tuiniers moet een kas vooral praktisch zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat je een sterke combinatie kunt maken tussen praktisch én mooi. Het oog wil ook wat, vind je niet? Ik wil al lang een soort van belevingskas, waar je ook met vrienden en familie in kunt genieten, feestjes geven of gewoon op het gemak kunt werken. Een extra kamer, zeg maar, maar dan in de tuin. In mijn wildste dromen kan er een tafel met stoelen in en komen er rondom verhoogde bakken te staan waarin planten kunnen groeien. Hoe zot zou dat niet zijn, werken, eten en genieten tussen de komkommers, tomaten en paprika’s. Ik ben zelfs aan het overwegen om ons tuinhuis dat achterin staat op te offeren. Of het lief daarmee akkoord gaat valt nog af te wachten, maar ik ben alvast helemaal gewonnen voor het idee. Wat denk jij?

11 reacties op “Plannen maken voor een nieuwe tuin

 1. Alie Boom zegt:

  Wat denk jij? ………………………….. Komt tijd, komt raad! Zo ineens schiet je wat te binnen en weet je wat je gaat doen. De lentekriebels werken hier binnenkort wel aan mee.
  Dan ben ik geschrokken van het verhaal over jullie hond. Oh wat erg is dat zeg. Ik ben heel blij dat het goed is afgelopen.

 2. Annet Keizer zegt:

  Wat een schrik van jullie hond… blij dat je haar hebt kunnen reanimeren. En nu maar extra van jullie hond genieten.
  Leuke ideeën voor jullie tuin. Ben zeer benieuwd naar de uitvoering. Succes met het plannen en waarmaken.

 3. Renée van Esch zegt:

  Hey Angelo….goed bezig hoor ! Een tuin inrichten is een hele klus zeker als je Pinterest ook nog raadpleegt ? zoveel ideeën….hie gaat dat allemaal passen ????? In Nederland hebben we vaakeen overkapping aan het huis waar het heerlijk is om een tuinset en/of eettafel en/of bbq onder te zetten. Ook wij hebben die hier staan en maken daar het hele jaar gebruik van ! En voor de rest ……. het lukt jou vast weer om iets prachtigs van te maken !!!! Ps. : mijn miestuin ligt op een complex iets verder in ons dorp. De kruiden heb ik wel huer in de tuin, het is maar een tip ?

 4. rens zegt:

  zelf hondenliefhebster .ben fier(zo zeggen jullie) dat toch.op jou.dat je meteen in aktie ben gegaan…poeh,je moet er toch niet aan denken?
  super leuke .gave ideeen en angelo..
  wat schrijf je toch ontzettend leuk,
  als je voorbij komt,moet ik je verhaal gewoon lezen?,ookal heb im eigenlijk net geen tijd?

 5. Leo zegt:

  Hallo Angelo, ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden! ik heb ook een lange, relatief smalle tuin maar vind het wel lastig deze in te delen, ik ga je dus op de voet volgen en inspiratie opdoen! to zover klinkt het allemaal heel antrekkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *