Purple beauty

paarse tomaten

Ik vind tomaten moestuins mooiste vrucht. Maar dat is al lang geen nieuws meer, denk ik. Het zijn stuk voor stuk pareltjes van de natuur, waarvan ongeveer 15.000 variëteiten beschikbaar zijn. In zowat alle kleuren van de regenboog zijn ze te vinden (damn, nu zit ik weer voor de rest van de dag met K3 in mijn hoofd). Zwart, wit, geel, oranje, rood, maar ook gestreept en tegenwoordig ook blauw en paars: je kunt het zo gek niet bedenken. Over die laatste wil ik het trouwens even hebben. Want als je al schrikt van een zwarte en bruine variëteit, dan ga je bij blauw en paars helemaal uit je dak – dat beloof ik je.

Anthocyaan
Blauwe en paarse tomaten zijn nooit helemaal blauw of paars, maar ze komen aardig in de buurt. Vooral de onrijpe exemplaren zijn opvallend donkerder dan de rijpe vruchten, die meestal donkerrood en blauw zijn. Deze variëteiten werden voor het eerst ontwikkeld aan de Oregon State University in Amerika. De experts en professoren waren er namelijk van overtuigd dat de tomaten gezonder zouden worden, als ze de stof anthocyaan zouden bevatten. En dat is ook zo gebleken. Het is de kleurstof anthocyaan die ervoor zorgt dat de vruchten blauw en paars worden, maar ook opvallend meer antioxidanten bevatten dan een doorsnee tomatenras. Wist je trouwens dat anthocyaan ook in rodekool en bloedsinaasappelen aanwezig is? Ook bij deze gewassen zorgt de stof voor een opvallend rode of paarse kleur. Anthocyanine zou ook beschermen tegen hart-en vaatziekten en kanker.

Dancing with Smurfs
Toen ik deze variëteit voor het eerst zag voorbij komen op één of andere Amerikaanse website, dan moést ik ‘m gewoon proberen. Ah ja, een tomaat met zo’n naam, daar kun je niet anders dan hebberig van worden denk ik dan. Hij produceert lekkere blauw/rode kerstomaatjes die vrij zoet smaken, maar toch een beetje zurig zijn op het einde. Kun je je voorstellen hoe ontgoocheld ik was toen ik te weten kwam dat Dancing with Smurfs helemaal niet genoemd is naar de smurfen, maar naar de 13de aflevering van het 13de seizoen van de animatiereeks ‘South Park’. Bummer. Maar enfin, het is een leuk en lekker tomaatje om je vrienden en familie mee te entertainen (of de stuipen op het lijf te jagen – wat jij wilt).

3 reacties op “Purple beauty

  1. Inger zegt:

    Kan ik bij jou ook tomatenzaden bestellen?\nHet lezen van je boek doet me watertanden.\nIk heb inmiddels ong. 25 soorten, en wil best uitbreiden!

    • Angelo Dorny zegt:

      Dag Inger,\nVanaf oktober bieden we een assortiment met bijzonder variëteiten aan, hier op de website. We houden je op de hoogte! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *