Recupel op bezoek: mijn zuinige koelkast

recupel

Er werd mij enige tijd geleden gevraagd of Recupel, bekend van het recycleren van afgedankte elektro, een kijkje mocht komen nemen in mijn koelkast. Eens flink komen rondneuzen, dus. Geen probleem, dacht ik bij mezelf, hij is brandschoon, nagelnieuw en ik wil wel wat meer weten over het verbruik ervan. Want zeg nu zelf; weet jij het? We stellen ons een koelkast en diepvries vaak als vanzelfsprekend voor en hebben geen idee wat het met het milieu en de omgeving doet. Ik kan je in ieder geval vertellen dat ik ontzettend veel heb bijgeleerd en sinds kort weet dat een diepvries eivol moet zitten om energiezuinig te zijn. I kid you not.

Aan de slag
Ik zou liegen als ik zou beweren dat ik mijn koelkast niet snel heb schoongemaakt vooraleer Recupel een kijkje kwam nemen. Maar over het algemeen ben ik een propere jongen. Ik poets de koelkast regelmatig en probeer hetzelfde te doen met de diepvries. Onze koelkast zit mee ingebouwd in de keuken, dus we hebben hem niet bewust gekozen. Hij is gelukkig wel op 1 na het zuinigst en valt daarmee onder het energielabel A++. Oef, tot zover goede punten.

Aankoopprijs 20 %, verbruikskost 80%
Waar ik wellicht het meest van ben geschrokken is het feit dat je voor de aankoop van een koelkast of diepvries slechts 20 % neertelt en maar liefst 80 % moet voorzien voor de verbruikskost van dat toestel. 80 %, dat lees je goed. Recupel adviseert daarom toestellen ouder dan 10 jaar te vervanger door nieuwere, energiezuinige exemplaren.

Doe de test
Omdat Recupel uiteraard niet bij iedereen langs kan gaan werd er een online tool gemaakt die je helpt bij het berekenen van jouw energieverbruik-en besparing. Ik ga naar www.zuinigekoelkast.be en geef precies in wat nodig is om de simulatie te maken. Het resultaat: Mooi! Je hebt een energiezuinig toestel. Je hoeft het zeker niet meteen af te danken. Uit de test blijkt dat ik 0,39 bomen per jaar bespaar. Dat staat gelijk aan 59,95 kWh en 15,59 kg CO2, goed voor € 17,39 extra in de portemonnee. En misschien belangrijker nog; het is echt beter voor het milieu. Zo draag je toch iets bij.

5 handige tips van Recupel

  • Hoe ouder de koelkast, hoe groter de energiefactuur en hoe slechter voor het milieu.
  • De koelkast mag niet helemaal vol zitten. Hoe meer luchtcirculatie er tussen de producten kan, hoe minder het toestal zal verbruiken.
  • Een koelkast zet je beter niet in de zon of dicht bij een radiator, dat jaagt het energieverbruik de lucht in.
  • Zet nooit warme etensresten in de koelkast. Laat eerst afkoelen en zet dan pas koud.
  • Check af en toe de temperatuur binnenin de koelkast. Zet eventueel een paar graden kouder voor je boodschappen gaat doen, dan hoeft het toestel niet meteen hard te werken om de inhoud koud te krijgen.

Goed bezig
Ik blijk goed bezig te zijn en vooralsnog geen groot verbruik te hebben. Dat stemt mij blij. Want al had ik geen idee wat het toestel verbruikt, ik ben wel graag bewust bezig met het milieu. Alle beetjes helpen, is het niet?

Meer info: www.recupel.be
Doe de test: www.zuinigekoelkast.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *