Saffraan: tuinieren met een gouden randje

saffraan kweken

Toen ik een paar jaar geleden kennismaakte met Marc en Linda van de Belgische Saffraan kwekerij in de Antwerpse kempen, is het rode goud nooit meer hetzelfde geweest. Ik weet nu, meer dan ooit, dat het een ambacht is en je ontzettend hard moet werken om de oogst te doen slagen. Er wordt wel eens spottend gezegd dat het zijn gewicht in goud waard is. Maar als je weet dat je voor 1 kilo droge saffraan duizenden bloemen moet oogsten, dan lijkt het op slag niet meer zo vanzelfsprekend om er een handel mee op te zetten. Saffraan is trouwens een krokusachtige. De bloemen lijken sprekend op zijn broertje, die je in het vroege voorjaar zowat overal ziet opduiken. Van saffraan eet je de gedroogde stampers, niet de weinig flaterende meeldraden. Oogsten doe je in november, maar om te planten moet je nu aan de slag.

In een pot of gewoon in de tuin?
Het allerleukste aan saffraan is dat je de bollen ook bij je thuis een kans kunt geven. In de tuin of in een pot op je balkon of terras: het maakt de plant niet veel uit. De bloemen hebben alleen graag wat zon en het liefst een goed gedraineerde bodem, stilstaand water werkt namelijk schimmels in de hand. Ik plant de bollen vanaf nu tot ze net onder de grond zitten. Ze zullen in de komende weken beginnen groeien en uiteindelijk in november pieken met een aantal bloemen. Een gigantische oogst moet je niet verwachten, maar het is niet onmogelijk om je gerechten op smaak te brengen met je eigen kweek. Dat is pas uitpakken bij vrienden en familie, toch?

Mijn tips

 • Plant je saffraan in een pot, zorg dan altijd voor een gat onderin.
 • Geef matig water, maar zorg dat de bollen nooit echt droog komen te staan.
 • Haal de 3 stampers met een schaartje weg, je hoeft de bloemen niet te plukken.
 • Laat de stampers drogen in een oven op 50 °C gedurende 8 uur. Zet de oven op een kiertje.

2 reacties op “Saffraan: tuinieren met een gouden randje

 1. Truus Meijerink zegt:

  Hoi Angelo, In het voorjaar ga ik ook starten met een mini moestuintje en ik vind je YouTube filmpjes leuk en leerzaam. Hoe kom ik aan die saffraancrocusbollen en hoe heten ze? Wanneer moeten ze in een pot om ze vlgd najaar te oogsten?
  Groet,

 2. Bie Schurmans zegt:

  Angelo, wat doe je met de knollen na de bloei? Ik had vorig jaar in november succes, de saffraan is gelukt, maar nu staan de bollen nog in de pot met groene bladeren, laat ik ze zo staan tot in het najaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *