Scheuten kweken op de vensterbank

scheuten kweken op de vensterbank

De tuin is in rust. Na al die maanden van onuitputtelijk oogsten is het tijd om het wat rustiger aan te doen. Maar ik kan het niet laten om ook binnen, in de keuken, iets uit mijn spreekwoordelijke moestuinhoed te toveren. Al van toen ik klein was plukten we regelmatig zelfgekweekte scheuten, die opa in het najaar in bakjes in de grond stopte. En sindsdien probeer ik die traditie verder te zetten. ‘t Is niet eens zo moeilijk. Maak kennis met mijn 3 favorieten.

scheuten van radijs
1. Scheuten van radijs: heerlijk pittig en zeer makkelijk te telen. Neem een bakje, vul met zaaigrond en verdeel de zaden. Bedek opnieuw met een laagje grond en bevochtig met een plantenspuit. Na gemiddeld 5 dagen kiemen de eerste scheuten al, vanaf week 2 kun je meestal al oogsten.
scheuten van erwten
2. Scheuten van erwten: lichte erwtsmaak, zeer lekker in koude salades of als topping bij een soepje. Je kunt er alle kanten mee op in de keuken. Je kunt ze zaaien in bakjes, zoals hierboven, of je legt de erwten op een altijd vochtig keukenpapier in een schaaltje. Ik gebruik droge erwten, die je in elk tuincentrum kunt vinden.
scheuten van oost-indische kers
3. Scheuten van Oost-Indische kers: lekker pittig en peperachtig, zeer geschikt om in salades te verwerken. Je eet de jonge blaadjes, het liefst rauw. Plant de zaden in een bakje, vul met zaaigrond en bedek met zaden. Je kunt ze gerust dicht op elkaar zaaien, ze hoeven niet lang in het bakje te blijven. Bedek opnieuw met een laagje grond en geef water met een plantenspuit. Je oogst na hooguit 10 tot 14 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Eenvoudig lekker
Deze scheuten zijn zo ontzettend lekker, en erg makkelijk om te telen. Iedereen kan het, daar ben ik zeker van. En het is vaak goedkoper dan de exemplaren uit de supermarkt, laat ons eerlijk zijn. Na het oogsten begin je gewoon opnieuw. Zo oogst je elke 2 weken een lading nieuwe scheuten. Zet de scheuten op het aanrecht van je keuken, of op de vensterbank. Een minimale temperatuur van 18°C is aangewezen.

Gezond
Ja, ook dat zijn scheuten. Omdat je ze vrijwel meteen opeet en ze niet gekookt worden blijven alle vitaminen en mineralen behouden. Kom op, waar wacht je op?! 🙂

Een reactie op “Scheuten kweken op de vensterbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *