Hagen zijn prachtige toevoegingen aan je tuin. Ze maken de omgeving instant groen, zorgen voor nestgelegenheid voor vogels en geven structuur aan het geheel. Maar wie gezonde hagen wil moet ze af en toe ook snoeien. In deze post geef ik tips!
* Deze blogpost kwam er in samenwerking met Husqvarna.
Hoe vaak snoei je de haag?
Alle bladhagen – zo noem ik ze nu maar even -, dat betekent beukenhaag, haagbeuk, liguster of bvb meidoorn worden het liefst 2 x per jaar gesnoeid. Ze hebben een enorme groeikracht en moeten dus bijgehouden worden, als je er jarenlang plezier van wil hebben. Coniferen worden 1 keer gesnoeid, tenzij je een zeer strakke haag wilt, dan is een tweede keer nodig.
Wanneer snoei je?
De meeste hagen worden in het voorjaar voor een eerste keer gesnoeid. Het liefst voor de langste dag – 21 juni -, wanneer de zomer begint. Al leert de ervaring dat het ook een week of twee later nog kan als het niet past in de agenda. Een tweede keer kan dan in september of oktober. Niet te vroeg, want je wil niet dat de haag opnieuw uitloopt voor het kouder wordt buiten.
Voor je begint
Vogels hebben bij mij altijd voorrang. Ze zijn hier zeer welkom in de tuin, maar dat betekent ook dat ze hier broeden. We hebben hier dit jaar al diverse merels gehad die onze hagen als broedplekje kiezen. Dus ik blijf voorzichtig. Als ik regelmatig vogels in en uit de haag zie vliegen, of met eten zie aanvliegen, dan wacht ik nog even om dat stukje te snoeien. Ik wil de nesten niet verstoren. Om helemaal zeker te zijn kijk ik eerst eens in de haag en pas dan ga ik aan de slag. Een biodiverse tuin is dus ook rekening houden met alles wat rondvliegt en kruipt.
Hoe snoei je?
Heel eerlijk: goed snoeien is niet iedereen gegeven. Je moet met een aantal dingen rekening houden om je haag een optimale vorm te geven. Zo denken we vaak dat een haag helemaal recht moet zijn. Maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Je wil net dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Zo kan het licht ook de onderkant van de haag bereiken en voorkom je kale plekken. Je wil in theorie dat de onderkant tussen de 5 en 10 centimeter dikker is dan de bovenkant. Verder is het een kwestie van een stevige hand te hebben en zonder gaten te snoeien. Je hoeft er niet met een meetlat tegen te zitten, maar voorkom wel gaten, dat ziet er niet netjes uit en vraagt soms veel tijd om weer te herstellen. En als je snoeit, maak een op-en neer beweging, dat werkt het makkelijkst. Neem ook de tijd om af en toe eens vanop een afstand te kijken hoe je bezig bent. Zo houd je overzicht.
Wat met snoeiafval?
Gooi snoeiafval niet zomaar weg! Doe het in de shredder of hakselaar en gebruik het als mulch in de tuin. Circkeltje rond.
Meer weten over de heggenschaar met accu die ik gebruikte?
Check www.husqvarna.com voor meer info.