Tomaten: deze variëteiten selecteerde ik

Ik zou het kunnen hebben over iets met vortex en een Siberische beer, maar dat gaan we niet doen. Ja, het is koud buiten. Neen, dit is geen horrorwinter. Voor het eerst in jaren ervaar ik weer wat het is om een winter te hebben. Die winter begon nat en donker, maar evolueerde – gelukkig maar – de afgelopen weken tot koud en zonnig weer. Doe mij trouwens maar koud en zonnig, dat zijn de mooiste dagen. En hoewel alles in mijn lichaam om lente schreeuwt, vind ik het eigenlijk prima zo. Niet dat die winterprik nog weken moet aanslepen – want kriebels much! – maar zo af en toe eens genieten van de seizoenen zoals ze echt zijn vind ik best prettig. Dat gezegd zijnde: vandaag is het alweer maart. En maart, dat betekent tomaten zaaien. Samen met Maarten – een van mijn beste vrienden en al even gek op tuinieren – kweek ik dit jaar een aantal nieuwe veelbelovende variëteiten, maar uiteraard ook een aantal oldies – waarvan ik zeker weet dat ze lekker en productief zijn. Een overzicht.

 • Dark tomato galaxy: toen ik deze variëteit voor het eerst zag was ik helemaal ondersteboven. Hoe mooi is deze vrucht?! De smaak zou zoet en licht zurig zijn.
 • Jersey devil: een variëteit die ik al jaren kweek. Voor mij een van de beste langwerpige types die er bestaan. Sappig en geschikt voor sauzen, soep en salades.
 • Black cherry: ik blijf bij de oldies. Ook deze soort kweek ik al sinds meer dan 15 jaar. Heel productief en heerlijk zoet van smaak.
 • Coeur de boeuf: deze moét er elk jaar bij. Wat een toptomaat is dit. Heel productief, mooie grote vruchten. Heel veel vruchtvlees, weinig zaden.
 • Amethyst jewel: een variëteit van de nieuwe generatie. Rozerood aan de onderkant, blauw en paars bovenaan. Heel bijzonder. Zoet met een zuurtje.
 • Michael pollan: ooit veredeld met de bekende Green Zebra-tomaat. Peervormige vruchten, zéér productief. Lekker in salades, maar ook in soep en sauzen.
 • Amazon chocolate: bijzonder smakelijke vleestomaat. Goed productief, wel in een kas planten vanwege de langere rijptijd. Lekker in salades, zoete smaak.
 • Brad’s atomic grape: middelgrote trostomaat met gevlamd strepenpatroon. Productieve plant, rijp vanaf augustus.
 • Miel du Mexique: rode suikerzoete kerstomaten. Uitzonderlijk productief en zeer gegeerd als gezonde snack.
 • Green copia: deze variëteit plant ik nu al ruim 10 jaar. De smaak is zoet met een zuurtje, de vruchten zijn middelgroot tot zeer groot. Groen en rood gevlamd.
Van links naar rechts: Dark tomato galaxy, Brad’s atomic grape
Foto’s: rareseeds.com

19 reacties op “Tomaten: deze variëteiten selecteerde ik

 1. Jan Blommaert zegt:

  Dag Angelo,
  Zonet bekeek ik jouw filmpje over de aanleg van de verhoogde moestuinbedden. Prachtig werk!
  Welke houtsoort heb je gebruikt voor de afbakening van die verhoogde moestuinbedden?

 2. Brigitte Bulham zegt:

  Hoi Angelo, dit jaar zaai ik voor het eerst tomaten. Ik heb een verwarmd kweekkasje gekocht speciaal voor tomaten, aubergines en pepers. Heb jij daar ervaring mee? Kiemt alles eerder? En wat is de beste plek binnenshuis?

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Brigitte,
   Leuk dat je tomaten zaait! 🙂
   In een kweekkasje is het binnenin iets vochtiger, waardoor je minder water zult moeten geven en de luchtvochtigheid optimaal is. Ze kiemen iets sneller, maar dat is verwaarloosbaar. Een lichte plek bij een raam of op het aanrecht in de keuken is perfect. Heel veel succes! 🙂

 3. Cato zegt:

  Hallo, dat ziet er wel mooie soorten uit, ik ben benieuwd naar de resultaten! 2 vraagjes: gaan deze soorten goed in ons ‘kouder’ klimaat? En heb je veel invoerkosten moeten betalen of verzendkosten?

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Cato,
   Het probleem bij tomaten is dat ze hoe dan ook niet optimaal groeien in de openlucht – in onze gebieden. Black cherry is echter wel heel productief en vrij goed bestand tegen schimmels. Miel du Mexique doet het buiten ook vrij goed. De rest heeft een langere rijptijd en groeien het best in een kas. Je moet inderdaad wel verzendkosten betalen. Ik haal mijn zaden van over de hele wereld en dat verschilt vaak van plek tot plek. Soms invoerkosten, soms gewoon verzendkosten. Heel veel succes! 🙂

 4. Ferry zegt:

  Hallo Angelo,

  Wij zijn vorig jaar ingetrokken in onze nieuwe woning met in de tuin een serre van de vorige eigenaar. We zijn met deze serre heel blij en willen hier graag tomaten in kweken. Op het www, en jouw YouTube filmpjes natuurlijk, hebben wij ons daarom verdiept in het hele proces.
  We hebben alleen één dilemma, de grond in de serre is totaal op, lees fijn zand!
  Vraag is nu, gaan we best nieuwe grond aanvoeren of beter in potten kweken?
  De serre is 9 op 3 meter!

  Groet,

  Ferry

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Ferry,
   Spannend, zo’n nieuwe plannen! 🙂
   Ik zou je aanraden om nieuwe grond aan te voeren. In potten kweken is zeker ook een prima alternatief hoor, maar als de ondergrond al zand is dan zul je uiteindelijk ook meer water moeten geven. Dus idealiter 30 centimeter uitgraven en aanvoeren met verse tuingrond.
   Heel veel succes! 🙂

 5. marcel zegt:

  Hoi Angelo

  ik ben blij dat eindelijk het tomaten seizoen weer begint
  en dat ik van de zorgboerderij waar ik vrijwilliger ben zelf mocht uitzoeken welke tomaten ik in de folie kas wilden.

  zo lang ik wel biologische zaadjes ging gebruiken, gelukkig heeft de Bolster tuinzaden veel keuze,
  dus ga ik donderdag beginnen met het voor zaaien van de teigerella tros tomaat en nog een andere tros tomaat.

  en de paprika’s en pepers komen al op dus dat word een kleurig en smaakvol jaar.

  veel tuinplezier aan iedereen groet Marcel.

 6. Tom Verhellen zegt:

  Hallo Angelo,

  Hoe cool ziet die Dark Tomato Galaxy eruit !!
  prima naamkeuze, precies recht “from outerspace” 😉
  Als de smaak ook nog mee zit, ga ik zeker proberen die volgend jaar ook te hebben. (hou ons op de hoogte)
  (nog niet gevonden bij vreeken of arboretum kalmthout, mijn favoriete tomatenzaadbronnen).

  Vorig jaar ook Michael Pollan gehad, wel lekker maar rap melig, en zeer laat vond ik,
  denk de allerlaatste soort waarvan ik kon oogsten (half augustus of zo)
  en zeer veel last gehad van neusrot (tot wel helft van de vruchten). Dit jaar wat anders voor mij.
  Mijn topper vorig jaar was Justens Gelbe, eind juni al eerste kunnen oogsten. honingzoete donkergele kerstomaatjes en vruchten gehad tot zeker half oktober.

  Nog 1 vraagje ivm met uitplant in de serre later dit jaar (wordt mijn 2de jaar).
  Hoe zorg je voor wisselteelt in de serre, om problemen later te voorkomen?
  Ik had vorig jaar paprika’s en komkommers rechts en tomaten links, dus ik kan ze wel omdraaien,
  maar het blijven toch wel allen vruchtgroenten?
  Dus is dit een probleem, of valt dit voor het 2de jaar nog wel mee?
  Of zijn er nog andere voorzorgen die ik kan nemen.

  grts,
  Tom

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Tom,
   Ja, prachtig is die tomaat! 🙂
   Michael Pollan moet je vrij snel plukken inderdaad, je mag niet te lang wachten, anders melig. Hier nauwelijks last gehad van neusrot bij die variëteit, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van veel andere factoren. Justines Gelbe jaren geleden gehad en ook zeer tevreden van!

   Vruchtwisseling is nodig, maar dat hoeft geen onderling probleem te zijn. Het gaat vooral over families. Pepers, paprika’s en tomaten zijn nachtschadigen, komkommers en augurken zijn komkommerachtige. Die kun je dus gerust afwisselend combineren. Toch raad ik aan om 1 x om de 3 jaar de grond te verversen met grond van buitenaf. Of je kunt in potten kweken, die je ingraaft in de serre. Succes! 🙂

 7. stefaan vervaele zegt:

  kunnen we dit jaar ook tomaten kopen op een of andere beurs
  heb er zelf 65 soorten gezaaid, maar zie in je selectie verschillende die ik nog niet heb.
  succes

 8. Karin zegt:

  Hallo Angelo,
  Sinds een paar weken volg ik je op YouTube en ben erg blij met je filmpjes, waarin je alles gewoon super duidelijk laat zien en uitlegt, zodat zelfs ik ? het snap en zin krijg om ermee aan de slag te gaan.
  Thanx Angelo!
  Groetjes Karin

 9. Ferry zegt:

  Hallo Angelo,

  Dit is het tweede jaar dat ik tomaten in m’n serre kweek en de eerste uitdaging dient zich al aan.

  Van de 28 tomatenplaten heb ik 5 coeur de boeuf gezet welke al bloemtrossen maken. echter blijven ze trossen vormen, zijscheut na zijscheut en zelfs de hoofdstam is een bloem geworden. Gaat er hier iets fout? En is het nog op te lossen?

  Grt Ferry

 10. De Bondt Ludie zegt:

  Ik heb een vraagje voor U, de laatste week van maart heb ik mijn tomatenplantjes verplant in P9 plastiek potjes. Ik heb dit zonder veel over na te denken met zaai-en stekgrond gedaan in plaats van met potaarde. De zaaigrond was van Aveve en de plantjes zijn nu ongeveer 15 cm groot. Wat denkt U moet ik andere planten kopen of zouden mijn plantjes er door komen als ik ze in de serre in volle grond zet, ongeveer binnen 2 weken?
  Bedankt op voorhand.

  Groetjes, Ludie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *