Tomaten narijpen

Het komt vaak voor – ook bij mij – dat je aan het eind van de zomer met een heleboel onrijpe vruchten blijft zitten. Door een tekort aan zonlicht – waarvan de intensiteit dan sterk daalt – worden de resterende vruchten niet meer rijp. Haal ze daarom vanaf eind september en begin oktober (afhankelijk van het weer) van de plant en leg ze in een kistje of bakje. Schik de vruchten naast elkaar, maar vermijd dat ze elkaar gaan knellen. Leg er meteen ook een rijpe banaan of appel bij, die bevatten namelijk ehtyleengas. Ethyleengas is een rijpingsgas dat ervoor gaat zorgen dat de groene, onrijpe exemplaren alsnog hun kleur zullen krijgen. Dek af met krantenpapier en zet op kamertemperatuur. Wacht geduldig anderhalve week tot twee weken en controleer de vruchten regelmatig op schimmels. Selecteer alleen de gezonde exemplaren. Door het gebrek aan zonlicht en daardoor natuurlijke suikers hoef je niet meer te hopen op een culinaire smaaksensatie, maar in soepen en sauzen doen ze het prima.

Tip

  • Selecteer alleen gezonde vruchten, die groot genoeg zijn. Kleine, onvolgroeide vruchten gooi je beter weg. Ze zullen niet meer rijp worden en verschrompelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *