Tomaten water geven

Hoe vaak geef je tomaten water? 1 keer per dag? Of 3 keer per week? Er heerst zoveel onduidelijkheid dat ik besloten heb er hier wat aandacht aan te besteden. 2/3 van alle tuiniers die ik gesproken heb (trust me, het zijn er veel) doen het fout. Ja, echt fout. Meestal ben ik van het zachtaardige type dat een werkwijze nooit helemaal gaat afkeuren, omdat iedereen het op een andere manier doet (en mijn manier niet per definitie de enige is). Maar bij dit onderwerp houd ik het been stijf. En je leest hieronder waarom.

2 x per maand
Ik val maar meteen met de deur in huis: ik geef 2 x per maand water in de tomatenkas. Dat is om de 14 dagen, jawel. Tomaten verlangen namelijk geen grote hoeveelheden, als je weet dat ze hun oorsprong in de Andes kennen, waar het lange tijd droog en warm kan zijn. Elke dag water geven is dus helemaal uitgesloten en ook gewoon heel erg fout. Hoe vaker je water geeft, hoe meer vocht je creëert tussen de planten en hoe groter de kans uiteindelijk is op gebarsten vruchten.

Hoe dan?
2 x per maand water geven doe je natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Je laat de plant stilaan gewoon worden aan een drogere groeiomgeving, dat stimuleert ze om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem.

 1. De eerste 2 weken geef ik om de dag water, de planten moeten zich kunnen aanpassen.
 2. Vanaf dan bouw ik af, tot gemiddeld 2 keer per week.
 3. Na een maand of gemiddeld anderhalve maand krijgen ze 1 keer per week water.
 4. Zodra de planten een tweetal maanden in de kas groeien krijgen ze uiteindelijk nog 1 keer per 14 dagen water.

TIP
Ik geef nooit water tijdens vochtige periodes, maar ik wacht tot het weer even droog wordt. Ook in de kas, ja. Want water is vocht, en net daaraan hebben tomaten een grondige hekel. Vooral dit jaar kan dit een verschil maken tussen schimmels en geen schimmels.

Te veel water kan leiden tot

 • Met stip op 1: schimmels. Hoe vaker je water geeft, hoe groter de kans is dat er zich schimmels gaan ontwikkelen.
 • Gebarsten vruchten: Veel en onregelmatig water geven kan uiteindelijk leiden tot gebarsten vruchten. De vruchthuid barst dan open, omdat de plant niet meer weet waar ze heen moet met het overtollige water.
 • Luie wortels: Planten verwennen met veel water lijkt een goede zaak, maar dat is het helemaal niet. Laat de plant ook af en toe zelf eens op zoek gaan naar water, zo vermijd je zogenaamde luie wortels – die alleen oppervlakkig wortels vormen en uiteindelijk leiden tot een zwakke plant die snel omvalt door de wind of door het gewicht van de vruchten.

Hoe geef je water?
Niet op de bladeren, dat is duidelijk. Je geeft water aan de voet van de plant, rol die tuinslang met broes al maar weer op. Ik geef water in petflessen, waarvan ik de bodem heb uitgehaald. Het ideale waterreservoir, echt waar. Knip daarvoor de bodem uit de fles en stop die omgekeerd in de grond, dicht bij de wortels van de plant. Graaf de fles 2/3 in de grond en druk aan. Je kunt nu erg makkelijk water geven, zonder dat het water een eigen leven gaat leiden. Je kunt ook plastic bloempotten (met gaten in) ingraven en net zoals de petfles als waterreservoir gebruiken.

Conclusie
De teelt van een tomaat is een voortdurend gevecht met te veel vocht. Door matig water te geven kun je al de helft van al je schimmelproblemen voorkomen. Tomaten zijn nu eenmaal vaak de zieke kindjes van de klas die veel van je vergen en in de gaten moeten gehouden worden.

Dit bericht is gepost in Niet gecategoriseerd. Bookmark de link.

12 reacties op “Tomaten water geven

 1. van alphen ludo zegt:

  Akkoord met uw goede raad , maar wat doe je met tomaten die in 10 liter emmers in de serre opgroeien , hier kunnen de wortels niet op zoek naar dieper gelegen water .

 2. van alphen ludo zegt:

  akkoord met Uw goede raad , maar hoe geef je dan water aan tomaten planten die opgroeien in 10 liter emmers in de serre? Hier kunnen de wortels niet dieper op zoek naar water .

  • Angelo Dorny zegt:

   Voor tomatenplanten in een pot geldt dit uiteraard niet. Ze zijn dan afhankelijk van het water dat jij hen ter beschikking stelt. Dan is om de 2 dagen water geven zeker nodig.

   • Mike zegt:

    Hey angelo
    Alvast bedankt voor al jou mooie tips
    Wat ik wa vragen als je de zaailingen uitgeplant hebt en water in de bak geeft zoals reeds in een filmpje toonde
    Wanneer geef je daar dan terug water aan ? Als de tree droog staat ? Omdat dit precies toch snel leeg getrokken word door te plantjes

 3. Jos Schaeken zegt:

  Wat met neusrot, ik lees overal dat neusrot een probleem is van te weinig water, klopt dit?
  Ik heb vorig jaar elke dag water gegeven in zo’n omgekeerde petfles en toch kreeg ik nog neusrot.

 4. Teresa zegt:

  Beste Angelo, je advies om weinig water te geven is HELEMAAL JUIST!!!
  Ik pas deze methode al 15 jaar toe en had nooit last van schimmels/ plaag.
  Met dank aan Peter Bauwens.

 5. Kiran longueville zegt:

  Hallo

  Ik heb tomaten planten in een pot van ongeveer 10l buiten staan,maar mn bladeren beginnen te krullen weet jij aan wat het ligt ik geef elke dag water

 6. Pascale zegt:

  Dag Angelo, als beginnend tomatenteler is het heel moeilijk om zaadjes tot plantjes te krijgen.
  Hoeveel water hebben de zaadjes nodig? Hoeveel als ze 5 cm zijn? Enz. Heb je daar een post over? Dank je!!

 7. callaert marcel zegt:

  ik heb een druppelslang en die is aangesloten aan 7 communiseerde vaten .
  alle jaren zet ik 6 dubbel geente tomaten en daarrond leg ik .mijn slang
  om de twee dagen laat ik mijn pomp 5 a 6 minuten pompen
  steeds gezonde en lekere tomaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *