Tuin make-over: het gaat nu echt gebeuren

tuin aanleggen

We wonen nu ongeveer dag op dag 6 maanden in ons nieuw huis. En elke dag voel ik me een beetje meer thuis. Wie het hele renovatie-avontuur heeft gevolgd weet inmiddels dat we flink wat werk hebben gehad om het huis naar onze smaak in te richten. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om het af te krijgen, maar we zijn erin geslaagd. Ik ben zo blij dat we er ons eigen ‘ding’ mee hebben kunnen doen, want dat maakt het ook echt van ons. Toen we het huis kochten was ik ook erg enthousiast over de tuin. Een typische stadstuin en helemaal anders dan de vorige tuin, maar wel groot en veel mogelijkheden. Ik liep over van de ideeën en ik wist precies wat ik ermee wilde aanvangen. Tot de drukte en een heuse ‘tuinburn-out’ daar verandering in bracht.

Een ‘tuinburn-out’ bestaat natuurlijk niet, maar het gevoel het even allemaal niet meer te zien zitten na zo’n helse verbouwperiode was wel verdomd herkenbaar. Ik had het even gehad met putten graven, stof en vuil. Ik zag het even niet meer, zeg maar. Hoewel de tuin altijd een plek is geweest waar ik me rustig voelde en voluit kon ontspannen, was het vooral iets geworden waar ik stress van kreeg. Ik werd zenuwachtig van het feit dat ik – die het geluk heeft zoveel mensen te kunnen inspireren – geen idee had wat ik wilde. Dat gevoel maakte mij dan weer onzeker en zo kan ik wel nog even bezig blijven. In combinatie met een zeer druk voorjaar – met allerlei leuke projecten welliswaar – was het nagenoeg onmogelijk om de dingen op een rij te krijgen. Tot ik begin juni op vakantie ging en alles kon loslaten waarop ik geen vat had. Man, wat deed dat goed. Ik voelde de inspiratie binnenstromen en had weer nieuwe energie om de tuin nieuw leven in te blazen. Want is dat even nodig zeg.

Onze tuin is dus dringend toe aan een make-over. Iets wat ik liever in het voorjaar had gedaan, maar bon, het is wat het is. Wat ik er precies mee ga doen komen jullie de komende weken te weten, want ik probeer jullie via deze weg op de hoogte te houden. We gaan ook een aantal leuke video’s maken over de heraanleg van de tuin, want er moet ontzettend veel gebeuren. Om jullie kort even bij te praten: we beginnen helemaal opnieuw. Er komt een tuinafsluiting, een nieuw terras, leuke bloemborders en dito moestuinbakken. En misschien wel het allerleukste: er komt een mooie, grote kas te staan die we zullen gebruiken als tuinkamer. Met tafel, stoelen, bankjes en zelfs een tegelvloer om in te genieten. Dat wilde ik al lang en het zit er eindelijk aan te komen. Misschien heeft dat mij wel de energie gegeven die ik nodig had om weer verder te gaan. Een tuin make-over betekent ook beslissingen durven nemen. Gedurfde beslissingen, zeg maar. De boompjes (Catalpa’s) die er stonden zijn inmiddels gerooid, want ze waren oud en ziek en nooit echt goed onderhouden. Een exemplaar dreigde zelfs om te vallen. Omdat de haag (Ligustrum) veel gaten heeft en ook hier en daar zelfs gewoon dood gaat hebben we beslist om ze te rooien en een houten tuinafsluiting te plaatsen. Dat zal ons overigens ook de privacy bieden waarnaar we op zoek zijn. Over dat soort compromissen sluiten gaat tuinieren nu eenmaal. Het is soms tanden bijten en rigoureus durven zijn om er uiteindelijk iets mooi en iets beter van te maken. Geen nood trouwens: voor elke boom die eruit gaat komt er minstens een in de plaats. En aan de tuinafsluiting wil ik bloeiende klimplanten combineren met leuke haagjes die ik ervoor wil gaan aanplanten. Je hoort het, ideeën zat op dit moment.

Conclusie: ja, ook ik loop nog af en toe tegen de spreekwoordelijke lamp. Ik ben soms besluiteloos en durf nog wel eens aan mezelf te twijfelen. Maar aan het eind van de dag komt alles goed, zei opa altijd. Dus ook dit verhaal krijgt een happy end, daar ben ik zeker van. De komende 2 maanden gaan we hard werken om de tuin weer mooi te krijgen. Ach, wie heeft een therapeut nodig als hij een tuin heeft?

10 reacties op “Tuin make-over: het gaat nu echt gebeuren

 1. françois zegt:

  inderdaad de beste therapy ever 😀 en ja af en toe moet je dingen -helaas wegdoen – en ruimte maken voor iets anders en beters -zelf heb ik het daar moeilijk mee -elk sprietje dat ik herken wil ik koesteren maar soms moet je hard zijn ….;-)

 2. Christel zegt:

  Wij hebben in 2017 van februari tot augustus ook heel de tuin onder handen genomen, ook inclusief tuinafscheiding, klinkers leggen, beregeningssysteem, terras aanleggen, bloemen en planten, serre, moestuin, teveel om op te noemen. Het was een zwaar jaar, maar dit jaar is het dubbel en dik genieten. Dus Angelo ik leef met je mee en wens je alle succes toe met de werken ?

 3. Elsa de Geus zegt:

  Ook wel weer leuk,opnieuw inrichten naar je eigen idee..succes!
  Ik ben bij huis ook bezig de tuin te vernieuwen,er komt een bamboe schutting..en nieuwe plantjes….

 4. Yvonne zegt:

  Oh Ik ken dat zo goed Angelo, een “tuinburn-out”. Ook mijn nieuwe tuin is aangelegd door iemand anders en ik voel dat gewoon niet. Eerst dacht ik; ik werk daar wel omheen, maar het lukt gewoon niet. Dus ga ik ook helemaal opnieuw beginnen. Zwemvijver eruit, bos terug en veel fruitbomen en een moestuin. Zalig he, nieuwe plannen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *