Tuinbonen en erwten voorzaaien in de kas

tuinbonen voorzaaien

Voor een aantal gewassen is het nog te vroeg, maar tuinbonen en erwten kun je nu al voorzaaien. Ze groeien wanneer het voor andere groenten nog te koud is. Ik noem ze het liefst de lenteprinsessen van de moestuin. Om je op weg te helpen maak ik graag een overzicht van hoe je ze het best kunt zaaien en waar je rekening mee moet houden.

Tuinbonen (Vicia faba)
Hoe vroeger je tuinbonen plant, hoe sneller je kunt oogsten. Een aantal heb ik in oktober vorig jaar gezaaid, maar een groot deel gaat bij mij nu pas de grond in. Je zou ze vanaf maart meteen ter plaatse kunnen zaaien, maar ik heb de beste resultaten wanneer ik ze in potjes zaai en nadien uitplant. Ik heb nauwelijks problemen met muizen die de bonen opeten, en ze zijn een stuk sterker wanneer ze definitief de grond in gaan. Ik zaai tuinbonen voor in potjes, maar je kunt ze natuurlijk ook in een zaaitrays gaan voorzaaien. Aan jou de keuze. Vul de potjes met zaaigrond voor een meststofneutrale groeiomgeving en stop in elk potje hooguit 2 bonen. Zo houd je altijd de sterkste over. Stop de bonen zo diep als ze groot zijn en bedek met een laagje grond. Druk lichtjes aan en ze opzij. Geef water met een kleine gieter, de kans op uitspoeling is klein.

Peultjes (Pisum sativum)
Ik hou van erwten. Ze zijn zo ontzettend zoet dat ik ze in het voorjaar gewoon als snoepjes eet. Net als tuinbonen kun je erwten ook vrij vroeg zaaien. Om dezelfde reden als hierboven vind ik het fijn om ze voor te zaaien in een trays om later meteen in de moestuin te planten. De ervaring leert dat ik zo minder problemen heb met vogels (die er blijkbaar een sport van maken om pas gezaaide erwten en bonen uit de grond te prutsen). Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn en bedek met een laagje grond. Druk lichtjes aan en geef water met een plantenspuit of een kleine gieter. Houd vochtig en zet op een zonnig plekje in de kas. Vergeet de naam van de variëteit niet te vermelden op een plantetiket, dat voorkomt later verwarring.

Tip
Je kunt de zaden van tuinbonen en erwten een nacht laten voorweken in een kommetje met water. Dat maakt de zaadhuid weker en zorgt voor een snellere kieming. Ik heb het echter nu bewust niet gedaan omdat het ook perfect zonder kan.

Dit bericht is gepost in TV. Bookmark de link.

4 reacties op “Tuinbonen en erwten voorzaaien in de kas

 1. Anne Marie Dhooghe zegt:

  Beste Angelo, ik heb enorm last van muizen in mijn tunnelkas ivm de tuinboon Aguadulce: 16 potten van 12 cm met 1 boon op 2 cm diep en na 10 dagen waren er 8 ‘uitgeprutst’ en weggenomen door (waarschijnlijk) een legertje muizen (want die gezwollen tuinbonen zijn wel indrukwekkend als ze aan het kiemen zijn. Ik heb ze nu terug gezaaid en de potten opgehangen aan een kabel in de kas. Benieuwd of de muizen nu acrobatische toeren gaan uithalen om aan de vers-gezaaide bonen te raken. Fijne dag. Ik ben een fan van jouw schitterende video’s.

 2. gert zegt:

  angelo, een vraagje
  ik zou graag erwten willen zetten om later erwtensoep van te maken ,
  maar ik weet begot niet welke soort ik daarvoor moet zetten geef me eens een tip aub
  grtz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *