Het wordt nu snel winter. De tuin raakt stilaan in een diepe slaap, het tuingereedschap gaat na maanden van intensief gebruik weer richting het tuinhuisje of de garage – waar het blijft hangen tot de eerste lentezon zich aanbiedt. Maar duur gereedschap, dat moet onderhouden worden. Als je het langer dan 2 jaar wilt gebruiken, tenminste. Hier maak ik er een jaarlijks klusje van, vanaf eind november en begin december. Ik haat het, eerlijk waar, maar het moet gebeuren en het is zo ontzettend belangrijk om jaar na jaar weer met kwalitatief gereedschap je moestuinavontuur aan te vatten. Ik geef je graag een aantal tips.
- Tuingereedschap berg je droog op. Een vochtige omgeving kan voor roest en houtrot zorgen.
- Voor je het droog kunt opbergen is het belangrijk om al je tuingereedschap een laatste keer schoon te maken. Je ontdoet het van alle vuil en aarde.
- Ik maak eerst alles schoon met een staalborstel en warm water (je moet het niet erger maken dan het al is). Alle vuilresten haal je er met een paar schuurbewegingen af.
- Maak het gereedschap droog met een propere doek.
- Maak van de gelegenheid gebruik om alle gereedschappen met een snijvlak weer scherp te maken. Schaf jezelf een slijpsteen aan (te verkrijgen in zowat elke doe-het-zelf zaak) en wat olie. Maak vlotte draaibewegingen met de slijpsteen over het snijvlak. Gebruik olie om efficiënt te kunnen werken.
- Nadat je het snijvlak weer scherp hebt gemaakt kun je het – voor je het definitief ophangt om te overwinteren – invetten met, houd je vast, sla-en/of olijfolie. Mijn opa leerde me het trucje meer dan 15 jaar geleden, en sindsdien doe ik het elke winter. Door het snijvlak in te vetten met een olie zorg je ervoor dat het niet gaat roesten.
- Tuinslangen sluit je af van de waterkraan, laat je leeglopen en berg je vorstvrij op. Water dat in de leidingen blijft zitten kan bevriezen en voor onherstelbare schade zorgen. Better safe than sorry.
