Bloemen met een verhaal: van stokroos tot tabaksplant

Soms zijn er van die bloemen die je een verhaal vertellen. Ze zijn dus niet alleen mooi, maar ook functioneel of apart omwille van de bijzondere planteigenschappen. Stokroos is mijn absolute favoriet, wilde tabaksplant helpt mij in de strijd tegen witte vlieg en juffertje-in-het-groen – Nigella voor de vrienden – is meer dan alleen de naam van ‘s werelds bekendste kookboekenschrijfster.

Stokroos of Alcea rosea
De stokroos, die helemaal niets gemeenschappelijk heeft met een roos, is een tweejarige plant. Dat betekent zaaien in augustus en september, planten in het najaar en pas het jaar daarop bloemen te zien krijgen. De plant komt oorspronkelijk uit Turkije en Palestina en werd pas in de laat 16e eeuw naar Europa geïmporteerd. Stokrozen verkiezen een vochthoudende, arme bodem maar zijn tegenwoordig zo geselecteerd dat ze ook op zandgronden kunnen groeien. De bloemen verschijnen van juni tot augustus op lange bloemstelen, die tot wel een anderhalve meter (en meer) groot kunnen worden. Bloemstelen die reeds uitgebloeid zijn haal je beter meteen weg, ze kosten de plant heel veel energie. De kleuren van de bloemen varieren van wit, roze, intens rood, bijna zwart en zelfs geel en paars. Een stokroos is trouwens een prima waardplant. Gedurende de hele bloeiperiode is het een op en aan vliegen van hommels en bijen.

Wilde tabaksplant of Nicotiana
In de moestuin van heel wat tuiniers zie je deze plant staan. Meestal vind je ze zelfs uitsluitend aan de ingang van een kas. Waarom? Simpel: een tabaksplant houdt witte vlieg weg bij je andere gewassen. Handig toch, als biologisch bestrijdingsmiddel? Daarnaast bloeit de plant met meestal witte of groene bloemen die op het einde van een bloemsteel verschijnen. Een tabaksplant kan trouwens aardig groot worden, soms is het aangewezen om hem te ondersteunen met een (bamboe)stok. De bloemen en andere delen van de plant zijn giftig, opgepast met kinderen in de buurt.

Van de Nicotiana zijn ook variëteiten te vinden die louter gebruikt worden als sierplant

Juffertje-in-het-groen of Nigella
Nigella is niet alleen de naam van één van ’s werelds bekendste kookboekenschrijfsters, het is ook een bloem. Juffertje-in-het-groen – wat een geweldige naam! – produceert delicate en bijzondere bloemen. De extreem fijne blaadjes zijn veerdelig en groen van kleur. De bloemen zijn meestal blauw en wit. Het is een eenjarige plant die zich elk jaar opnieuw flink uitzaait. Het is een plant die louter als sier wordt gebruikt, maar dus ook perfect gecombineerd kan worden met groenten, kruiden en fruit. Leuk om te weten is dat de plant protandrisch is. Dat betekent dat de meeldraden eerder rijp zijn dan de stempels. Elke bloem moet dus op het perfecte ogenblik worden bestoven. Na de bloei verschijnen opvallende doosvruchten. Daarin zitten de rimpelige zwarte zaden die door de wind en dieren worden verspreid. Als je de planten tijdens de winter laat staan, dan worden ze dor en droog en leveren ze fantastische plaatjes op wanneer het gevroren heeft. De droge doosvruchten worden vaak verwerkt in droogboeketten.

Na de blauwe of witte bloemen komen doosvruchten tevoorschijn. Erg gegeerd in droogboeketten.

6 reacties op “Bloemen met een verhaal: van stokroos tot tabaksplant

  1. Rika Verhoef zegt:

    Van de Nigella sativa zijn de zaden wel te Gebruiken. Het wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Ik gebruik het zlef in plaats van peper of in brooddeeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *