Vijgen oogsten

vijgen oogsten

In augustus zijn het niet alleen tomaten die zege vieren, ook de eerste vijgen zijn rijp en klaar om gegeten te worden. Ik ben fan. Van het eerste uur. Letterlijk. Als kind vond ik ze namelijk al zo lekker, dat geen enkele boom of struik veilig was. Ik ging al helemaal uit mijn dak toen opa – terecht fier – met de eerste oogst naar binnen kwam gewandeld. Niets tegen appels en peren (i love them!), maar een vijg oogsten geeft net iets meer voldoening, vind ik.

L’amour brut
De plant is trouwens zo ontzettend sterk dat een keer geen water krijgen geen straf is. In tegendeel. Zo’n 8 of 9 jaar geleden besloten we een vijgenboom in de tuin van mijn ouders te planten. Toen bleek dat hij niet groeide, in één ruk al zijn bladeren verloor en de takken er tot overmaat van ramp bruin en zwart begonnen uit te zien, besloten we hem vriendelijk te bedanken voor de poging. We haalden hem uit de grond en gooiden hem in een vergeten hoekje, naast de composthoop – klaar om afgevoerd te worden. Een paar maanden later keek ik stomverbaasd toen ik op een dag in het voorjaar nieuwe scheuten zag verschijnen. Een revival, zeg maar. Als een feniks uit de as herrezen, of zoiets. Ik plantte hem opnieuw en nog nooit zag ik een vijgenboom zo snel groeien. De natuur, dat is gewoon l’amour brut.

Tips voor een geslaagde vijgenoogst

  • Tegenwoordig zijn zowat alle variëteiten winterhard tot – 15 en – 20 °C. Toch is het belangrijk je goed te informeren, niet elke variëteit is opgewassen tegen extreme koude.
  • Beperk de groei van de plant. Haal vooral onderaan neerhangende takken weg, ze belemmeren je straks met de oogst – en een echte meerwaarde is het niet voor de plant.
  • De meeste vijgen zijn eenhuizige planten. Dat betekent dat ze geen andere plant nodig hebben om bevrucht te worden.
  • Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten.
  • Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
  • De plant kan ook in een pot groeien. Laat de plant dan met de pot meegroeien. Begin klein, en verpot elk jaar naar een grotere groeiomgeving.
  • Aan de Middellandse zee zorgt een kleine wesp voor de bestuiving van vijgen. In onze regio’s komt het beestje niet voor en worden er exemplaren gekweekt die zonder bestuiving vruchten kunnen produceren, zogenaamde parthenocarpe variëteiten. – ho maar, ik heb nooit gezegd dat het seksleven van een vijg makkelijk was hé.

25 reacties op “Vijgen oogsten

  1. Rik Spileers zegt:

    Hoe moet een struik die zeer sterk groeit gesnoeid worden? Dit jaar 3 vruchten kunnen oogsten, wel scheuten van ongeveer 1 meter. Struik is ongeveer 6 jaar oud. Is nu bijna 3 meter hoog en heeft een diameter van bijna 3 meter.

    • Angelo Dorny zegt:

      De weinige vruchten zijn volgens mij te wijten aan een late nachtvorst. Daar zijn vijgen heel gevoelig voor. Volgend jaar goed in de gaten houden en desnoods proberen te beschermen met vlies-en vriesdoek. Voor de snoei selecteer je een paar hoofdtakken of gesteltakken die je op een bepaalde hoogte (dat kies je zelf) inknipt. De plant zal genoodzaakt zijn zijtakken te maken. Zorg ervoor dat je dan op een naar buiten gekeerd oog terugsnoeit, dan bekom je een mooie kruin. Haal het teveel aan takken eruit en maak alles een beetje luchtig. Takken die elkaar kruisen of hinderen mogen er ook uit. Wildgroei (takken die onderaan ontwikkelen) verwijder je ook beter. Het lijkt ingrijpend, maar vijgen hebben zo’n snoei nodig. Succes!

  2. Houtmeyers Benny zegt:

    Ik heb veel vruchten die dit jaar gevormd zijn en niet meer zullen afrijpen. De vruchten van vorig jaar zijn er allemaal afgevallen in het vroege voorjaar. Een late felle vorst is de boeman denk ik. De plant staat in een pot die ik in de winter in de onverwarmde serre zet. Volgend jaar iets beter de vorst in de gaten houden. \n@Rik Spileers ik heb gelezen dat de plant heel arme grond met veel stenen en keien mag hebben en dat je geen voedsel moet geven. Regelmatig wortelsnoei toepassen zou ook goed zijn. Maar aan Angelo om mij te verbeteren waar ik fout ben he

    • Angelo Dorny zegt:

      Klopt, Benny! Zoals ik schreef in het blogbericht hebben vijgen niet veel nodig om te groeien. Hoe schraler de grond, hoe beter ze vaak groeien. Weinig vruchten: ik denk ook dat een late nachtvorst er teveel aan was. Daar moet je in het voorjaar altijd mee opletten.

  3. jean-pierre zegt:

    beste , zijn ALLE soorten vijgen eetbaar ? ik vraag dit omdat de soort die ik in de tuin staat (en die wel zo’n 200 vruchten bevat nu ) er toch niet echt apetijtelijk uitzien als ik ze door midden snij

    • Miriam van Dorsselaer zegt:

      Ik heb zeer veel vijgen aan de boom maar nu in september is er nog geen enkel rijp. Wat moet ik doen om rijpe vruchten te krijgen?

  4. julien michiels zegt:

    beste, ik heb een prachtige vijgenboom(struik) met enorm veel vijgen. staat 1 jaar in volle grond. helaas zijn die nu nog niet rijp. zal daar nog iets van komen? hartelijk dank voor eventueel antwoord
    mvg. julien

    • Demeulenaere Luc zegt:

      Hallo, bij ons hangen er zeer veel vijgen aan maar rijpen niet echt. Mag je vijgen groen aftrekken of als ze lichtjes aan het rijpen zijn en rijpen ze dan verder?

  5. Mieke henckens zegt:

    Onze vijgenboomstaat intussen 2 jaar. Er komen vijgen op, ze blojven dun en groen. Vanbinnen ook vezelig geel en droog. Komt dat ooit nog goed of is het geen goed soort?

  6. Geert-Jan zegt:

    Ik vraag me af of je nog wat met de ‘onrijpe’ groene vijgen kunt doen ? Er hangen nog een stuk of honderd aan mijn boom.
    Zijn deze nog te gebruiken ? Zo zonde om weg te gooien. Het is een type Kasteeltuin-vijgenboom (?!) Wie geeft raad ?

  7. Marianne jegers zegt:

    Mijn vijgenboom die al een 4 tal jaar is, staat in een pot . Net als vorig jaar gaan plots nu al in mei de bladeren al afvallen. Heb ik te veel of te weinig water gegeven ? Graag jullie hulp. Bedankt
    Marianne

  8. Dirk van puymbroeck zegt:

    Beste Marianne,
    Een vijgenboom heef niet veel mest nodig maar wel als hij in een pot staat geef hem eens gedroogd stalmest en je zal hem letterlijk zien genieten,de beste soort in belgie en nederland is de brown turky,een mooie dikke donkere vijg als deze rijp is,dat is reeds vanaf 21 juli en ik kan het weten ik oogst alle jaren honderden vijgen , het seizoen loopt tot 15 sept ongeveer het is wel zo dat je alleen de eerste vruchtzetting kan oogsten de tweede vruchtzetting in juli rijpt op een enkele vijg niet meer af,Het beste verwijder je deze in de winter.In een pot ook regelmatig water geven zeker net voor de afrijping van de vruchten.

  9. Fadie zegt:

    Hallo allemaal,
    Tip om vijgen sneller te laten rijpen: je kan een beetje olie (olijf-, mais-, arachide-…, eetbare olie) op het uiteinde wrijven, niet het steeltje dus waar het aan de tak hangt, maar dus de andere kant. Echt een kleine vingertip en op het uiteinde masseren. Zo versnel je het rijpingsproces. Ik zou het niet doen aan het begin van de zomer, maar dus als vijgen niet uitrijpen, kan dit je helpen. Ik zou het ook niet zomaar doen want de smaak is sterker als ze gewoon natuurlijk rijpen. Ik doe het al een tijdje en het helpt echt (tip heb ik van mijn grootouders).
    Veel succes allemaal

    • jeannine zegt:

      we zijn nu 3 november en we hebben nog heel veel vijgen aan onze boom hangen. tot gisteren er nog steeds kunnen aftrekken die bijna rijp waren. een dag of 2 binnen en ze rijpen verder. dit was de 2de oogst dit jaar. ik vraag me af of de groene nu nog verder zullen rijpen

    • Hermans zegt:

      Dit is een prima tip , ga ik morgen doen .er zijn best veel vruchten maar de vorst van de voorbije winter heeft alles vertraagt tot op heden 2 zeer rijpe vruchten gehad en de smaak is heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *