Waarop letten bij het kiezen van een kerstboom?

Het einde van het jaar staat weer voor de deur. Ongelofelijk, bedenk ik me net, want het is als gisteren dat ik de brandende zomerzon op mijn bol voelde. En hoewel ik van de zomer houd – en alles wat daarbij komt kijken (lees feestjes), vind ik de winter ook ontzettend veel charme hebben. Ik ben zo’n kerstlover die niet wacht op Sinterklaas om de kerstboom te zetten #sorrynotsorry. Geen kitscherige toestanden, maar stijlvol en altijd met veel sfeer. Ik denk dat het de lichtjes zijn die mij melancholisch maken. Hoe dan ook: it’s the most wonderful time of the year. Kerstbomen en lichtjes voor iedereen!

Picea abies
Ben je toch dikke vriendjes met Sinterklaas, en wacht je liever tot hij weer naar Spanje is vertrokken, dan kan ik je misschien wel enkele tips geven bij het kiezen van een kerstboom. Want er zijn wel degelijk verschillen. In kwaliteit, maar zeker ook in het aantal soorten die beschikbaar zijn. De klassieke Picea abies, waarvan de naalden al na een paar dagen bruin worden en kort daarna afvallen worden nog altijd aangeboden, maar het valt me op dat ze steeds minder in beeld komen. Niet verwonderlijk als je weet dat je elke dag moet stofzuigen en brandgevaar groot is. En dan heb ik het nog niet eens over de ontzettend scherpe naalden die je na afloop eruit laten zien alsof je er net een bezoek bij de acupuncturist hebt opzitten. Vreselijk, vond ik dat vroeger.

Zachte naalden, geen verlies
Tegenwoordig zijn er ook andere soorten te vinden, gelukkig maar. Denk maar aan de Abies nordmanniana en Abies koreana. Deze soorten bezitten dikkere naalden die niet of nauwelijks dor worden en op de grond terechtkomen. Een kerstboom die niet prikt, stel je voor! Ik vind deze soorten altijd het mooist. Ze zijn lekker vol, zien er heel mooi uit vanwege de zilverachtige kleur en zijn wat mij betreft het sterkst. Deze kerstbomen hebben echter wel een langere teeltduur, wat concreet betekent dat ze prijziger zijn aan de kassa. Maar voor kwaliteit betaal je, zo simpel is dat. Wil je toch de iets fijnere naalden, dan kun je voor Picea omorika kiezen, een kerstboom met een zilverachtige kleur die, in tegenstelling tot zijn broertje Picea abies, minder naalden verliest.

Links de Abies nordmanniana, rechts de klassieke Picea abies.

In een pot of zonder wortelkluit?
Kerstbomen zie je in 3 veel voorkomende vormen aangeboden worden. Zonder wortelkluit, met blote wortel of in een pot. Het spreekt voor zich dat bomen in een pot het altijd beter zullen doen. Je hoeft ze ook niet elk jaar opnieuw aan te kopen, als je beslist om hem (inclusief pot) in te graven in de tuin. Kerstbomen die met een blote wortel verkocht worden zijn ook langer houdbaar, maar dan zul je ze wel regelmatig water moeten geven om ze gezond te houden. Dergelijke bomen zet je beter in een pot met aarde, zodat je hem weken fris kunt houden. Kies je toch voor een gekapt exemplaar, zonder wortelkluit dus, dan kom je er niet van af met een bezoekje aan het tuincentrum of bij de boer. Ik raad altijd aan om ook deze exemplaren in een pot of kuip te zetten. Doe daarin zand en maak goed vochtig. Op die manier heeft de boom altijd voldoende vocht ter beschikking en overleeft hij zonder veel problemen de kerstperiode.

Mijn tips

  • Durf de verkoper te vragen wanneer de kerstbomen gerooid werden. Bomen die al in oktober of begin november gerooid worden zijn vanzelfsprekend niet meer vers. Hoe verser de bomen, hoe langer je er uiteindelijk van kunt genieten.
  • Ga op zoek naar volle exemplaren. Kies ze bij voorkeur wanneer je de vorm goed kunt zien. Vaak worden ze al in netjes verkocht waardoor je pas bij het thuiskomen ziet dat er gaten zichtbaar zijn.
  • Je bent vrij om te kiezen wat je wilt, maar weet dat bomen met een wortelkluit, of beter nog, in een pot hoe dan ook langer vers en gezond blijven.
  • Hoewel het overgrote deel van de kerstbomen tegenwoordig gekweekt worden omwille van hun stevigheid en naalden, geef je de kerstboom beter af en toe een beetje water. Het liefst wekelijks.
  • Ben je de kerstboom beu, of staan de Driekoningen alweer voor de deur, dan kun je hem ook buiten nog even laten staan. Haal er de versieringen af en pimp hem met vers fruit, zaden en granen. De vogels zullen je dankbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *