Zo houd je jouw kerstboom in leven

Nu Sinterklaas weer warmere oorden opzoekt is het tijd voor de kerstboom om te schitteren. Samen met AVEVE ging ik op bezoek bij Greencap, een gigantische kerstboomkwekerij in de Belgische Ardennen. Heel fijn om een kijkje achter de schermen te nemen. Maar hoe houd je hem in leven, die boom, de komende tijd? Simpel: extra veel goede zorgen en een beetje liefde. Hieronder mijn tips!

Kies de juiste
Na mijn bezoek aan de kerstboomkwekerij werd mij één ding heel erg duidelijk. Hoe beter de kwaliteit van de kerstboom, hoe langer hij in leven blijft. Zo is er een ontzettend groot verschil tussen een in pot gekweekte boom en een boom die gerooid wordt om vervolgens in een pot gepropt te worden. In pot gekweekte bomen zijn veel sterker omdat het wortelgestel minimaal wordt belast. Maar ook gezaagde exemplaren kunnen onderling erg verschillen. Kies voor de groenste boom in het gezelschap. Bomen die al flink wat dorre naalden hebben laat je beter staan.

TIP 1:
Zet een kerstboom, in pot of gezaagd, nooit in de buurt van een verwarmingselement. Hoe warmer en droger de omgeving, hoe sneller de boom zal uitdrogen.

TIP 2:
Kerstbomen hebben, eenmaal in de woonkamer, veel water nodig. Dat wordt vaak wel eens over het hoofd gezien. Een kerstboom in een pot verdampt dagelijks algauw 1 tot 1,5 L water. Geef dus gerust elke dag die hoeveelheid terug via een gieter. Zorg er wel voor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. Ook gezaagde bomen hebben water nodig. Logisch ook, want er is geen wortelgestel meer waarlangs de plant water kan opnemen. Zet de boom dan liever in een voet met waterreservoir. Alvorens je dat doet is het raadzaam om onderaan wat schors weg te krabben, dat stimuleert de wateropname. Plaats hem in het waterreservoir en voeg er water waar je een klontje suiker hebt in opgelost aan toe. Dat zorgt voor een nog betere sapstroom. Vermijd kerstbomen op een houten kruis, die drogen heel snel uit en halen vaak Kerst niet.

TIP 3:
Vloerverwarming? Zet de boom op een klein tafeltje of krukje. De wortels zullen daardoor minder snel uitdrogen.

Meer inspiratie?
Check de website van AVEVE en ontdek de producten uit deze aflevering. Of bekijk de video die ik maakte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *