Zot van Zuid-Frankrijk

heirloom tomaten

Ik ben helemaal zot van Zuid-Frankrijk. Zo, dat is gezegd. Ik breng er momenteel mijn vakantie door en ik wil nu eigenlijk al niet meer naar huis. Niet dat het de eerste keer is dat Zuid-Frankrijk de reisbestemming is geworden, maar elke keer weer weet het land, de regio mij te charmeren. Het rustige leven, het weer (natuurlijk), de mensen, HET ETEN en de natuur zijn maar een paar zaken die me met gemak overtuigen om er minstens 1 keer per jaar heen te gaan. En dan heb ik het nog niet over de lokale markten die her en der als pijlen uit de grond schieten. Ze zijn zoveel leuker dan de onze. Al ben ik momenteel niet erg objectief – gezien het heerlijke weer en de vakantiestemming. Dan is alles beter, denk ik dan. Maar toch. Het zet me aan het denken.

Du pain, du vin et des tomates
Ik weet niet wat het is, maar overal waar ik tegenwoordig kom zie ik tomaten. Hier, in Nîmes, groeien ze langs de kant van de weg, of op gigantische akkers in de openlucht. Bij ons is dat natuurlijk ondenkbaar, maar het idee dat een teelt die bij ons als zo moeilijk wordt ervaren, hier zo simpel lijkt: dat boeit me wel. En met tomaten bedoel ik ook echt tomaten, zoals ze écht horen te zijn. Geen waterbommen en vol van smaak. Maar dat is ook logisch natuurlijk, gezien de zon hier van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat het beste van zichzelf geeft. Op van die gezellige marktjes gooien ze er je bijna mee rond de oren. Geel, oranje, rood, maar ook wit, zwart en zelfs gestreepte exemplaren zijn hier dagelijkse kost. Toen ik gisteren een supermarkt binnen stapte (een mens moet eten, toch?) schrikte ik me een ongeluk. Zelfs daar vind je de zogenaamde ‘tomates anciennes’ – oude variëteiten die door lokale boeren worden gekweekt en ook bij de giganten een kans krijgen. Kunnen wij dat ook doen, alsjeblieft? En dan bedoel ik geen verdwaalde gele of oranje tomaten – die er overigens allemaal even rond en netjes uitzien. Echte tomaten, zoals ze horen te zijn in de zomer. Ik ben er alvast helemaal voor gewonnen.

Daar drink ik op. Gezondheid!

Een reactie op “Zot van Zuid-Frankrijk

  1. Marleen De Lathouwer zegt:

    De volgende keer wil ik wel mee gaan hoor.\nMaar ik hou ook van die hele grote zonnebloem velden en ook van de lavendel velden. \n\nAngelo jij komt wel uit een hele grote tomaat hè ( grapje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *